Toerzeilers-leden inlog
 
 
Lidnummer vergeten? klik hier.

“Het Kielerkanaal voorbij”

Marieke de Rijk-Velema

Vanaf 24 juli gedurende 4 weken hebben 9 schepen de gezinstocht “het Kieler kanaal voorbij”, ondernomen. Het plan: ongeveer 2 weken rond scharrellen in Denemarken in het gebied ten zuiden van Funen en de Kleine Belt. Dit verslag geeft een beeld hoe deze tocht is ervaren aan boord van de Falkor. De bemanningsleden van de Falkor zijn Erwin (38 jr), Marieke (34 jr), Christiaan (7 jr) en Rozemarijn (5jr).

Gevaren route

Donderdag 21 juli, we zijn vertrokken!!

Er staat een stevige N-NW 5 Bft. Eerst varen we over een ruige lagerwal van Lelystad naar Enkhuizen. Morgen zullen we ons bij de groep voegen. Nu even rustig inslingeren. Het plan, hoe we met al die boten bij Lauwersoog zullen verzamelen, is de laatste dagen wat concreter geworden, en weer bijgesteld. Het weer is zo wisselvallig, dat de plannen ook wisselvallig worden. Na een ruige tocht van 5,5 uur leggen we vrijdag aan in de marina van Makkum, waar de coordinatoren Arnold (Seafox) en Anita (Trinity) voor ons al een plekje hebben laten reserveren. Om 17.00 uur zitten we aan boord van de Seafox, onze eerste groepsborrel te drinken.

Het eerste weekend al verwaaid in Makkum

Zaterdag en zondag liggen we officeel verwaaid, we kunnen de komende dagen niet veel anders dan wachten. Er is zwaar weer voorspeld, met windkracht 8 en harde windstoten. Niets om de zeegaten op te zoeken dus. We liggen inmiddels met 6 van de 9 boten in dezelfde haven. Twee boten van de groep, De Robijn en de Twister volgen hun eigen weg door Friesland, over de staandemastroute. De Zeebeer zal uit Zeeland komen. Alyssa (Trinity) heeft een kwartetspel gemaakt van foto's van alle bemanningsleden per schip. Leuke manier om zo alle namen een beetje te leren kennen, want een aantal van ons kennen elkaar nog niet. Hebben we gelijk ook weer wat te doen.

Eindelijk op zout

De weersvoorspelling laat gelukkig voor maandag een afname van wind zien. ’s Avonds hebben we palaver en het plan wordt om morgen rond 13.00 uur te vertrekken naar Vlieland. Maandag blijkt het inderdaad aanmerkelijk rustiger geworden, we slingeren nu in de haven niet meer zo heen en weer. Dat was ook de bedoeling, want vanmiddag gaan we vertrekken, eindelijk weg! Om 14.15 varen we de sluis uit en zijn we eindelijk op zout! We motorzeilen, want de wind is te weinig om te zeilen. Bij de Pollendam proberen we even zonder de motor te zeilen, maar al gauw moet het ijzerenzeil erbij en tuffen we naar Vlieland.

Er is er een jarig hoera hoera!!

De hele groep staat naast onze boot uit volle borst te zingen, Erwin is jarig! Vandaag gaan we naar Lauwersoog. We vertrekken om 9.00 uur en we zijn goed voorbereid tegen zeeziekte met pilletjes. Erg hobbelig is het niet meer. De wind is nagenoeg weg, maar er staat nog wel een flinke deining. Eenmaal op zee begint die deining me toch tegen te staan. Maar na een tukje in de kuip en een goede lunch, voel ik me stukke beter en is het al met al een prima tocht. Weliswaar in de regen en op de motor, maar toch. Op de Waddenzee bij Schiermonnikoog zien we een bruinvis. Stoer. In de buitenhaven van Lauwersoog is het ineens met 6 schepen erbij gezellig druk.

Beschrijving: Vakantie 2011 012.JPG

Zeehondjes op de zandbanken bij Schiermonnikoog

Eindelijk ijsjes weer!

Woensdag worden we wakker met een zonnetje, dat hebben we deze vakantie nog niet echt meegemaakt! We ontbijten in de kuip en de korte broeken kunnen aan. Eenmaal op zee blijft het heerlijk zomers. Tijd voor een ijsje!! En dat kan, want in onze vriezer zit ijs. Over ons groepsmarifoonkanaal seinen we iedereen in om in de buurt te komen varen zodat we wat ijsjes kunnen toewerpen. Dat gaat geweldig!! Motorzeilend genieten we van het weer en aan het eind van de middag wordt de koers zelfs bezeild en gaat de motor uit, met Norderney in het zicht. Een prachtig gezicht om de zeilende bootjes één voor één voor de kust van Norderney langs te zien varen in het avondzonntje. Om 20.30 uur leggen we aan in de haven. De haven is erg vol en we liggen dan ook 9 dik aan elkaar vastgeknoopt. We zijn nu met de hele flottielje compleet. In totaal 9 schepen: Trinity, Seafox, Walkabout, Full House, Aquamarijn en wij Falkor waren vanaf Makkum al bijelkaar, en nu zijn ook de Zeebeer, Robijn en Twister bij de groep gevoegd.

Beschrijving: IMG_7276.JPG

De bebouwde kust van Norderney

De Duitse bocht, best een beetje trots op ons zelf.

Gisterenavond ben ik nog tot 0.30 uur bezig geweest met de voorbereiding van de tocht. Alle kaarten op goede volgorde, waypoints bepaald, de boeien waar we langskomen en de regels bekeken die gelden op de Elbe, waar we grote zeevaart zullen treffen. Het is prachtig zeilweer op zee, de route is zelfs bezeild! Zon, wind, niet te veel. Wel zo prettig in de Duitse bocht. Maar helaas stroom tegen, hoewel we daar op zee prima tegenin komen. We varen 8 knopen door het water en 6,5 knopen over de grond. Ter hoogte van de Jade kijken we onze ogen uit naar de grote zeeschepen die hier op de rede voor anker liggen. Soms komt zo’n enorm bakbeest ons voorbij, heel indrukwekkend.

We weten dat we wat vroeg op de Elbe zijn, omdat we hopen met daglicht bij Brunsbuttel aan te komen en nemen voor lief dat de stroom het eerste uurtje nog niet mee staat. Maar we hadden nooit gedacht dat de stroom nog zeker twee uur flink tegen staat (toch de vaarwijzer niet zo goed gelezen), en zo is het op de Elbe met een beginnende windkracht 5, wind tegen stroom, erg ruig geworden.

Eenmaal bij de sluis begint het schemerig te worden en tegen de tijd dat we geschut worden is het toch donker. Heel bijzonder in deze sluis is dat langs de kademuren drijvende vlonders liggen, maar die steken maar net boven het oppervlaktewater uit. De bedoeling is om van boord te springen en dan je boot aan die vlonders vast te knopen. Maar in het donker is het toch een beetje idioot om vanaf ons hoge gangboord zo in de diepte te springen. Gelukkig gaat het goed en het sluizen gaat voorspoedig. Helaas was de sluis vol voor de Trinity en de Zeebeer. Zij mochten er pas een schutting later door, dat bleek 1,5 uur later te zijn. Wij liggen om 23.00 uur in de haven net achter de sluis in Brunsbuttel, en zijn doodop. We duiken direct moe maar zeer voldaan ons bed in. Het was een enorme stoere tocht en we zijn best wel trots op ons zelf. Dit hebben we maar mooi gedaan.

Beschrijving: DSC_0401.JPG

Het sluishoofd aan de Elbezijde van sluis van het Noordoostzeekanaal

Het Kieler Kanaal

Vrijdag varen we om 9.00 uur het Kielerkanaal op. Het is het kanaal tussen de Noordzee en de Oostzee, ook wel het Noordoostzeekanaal genoemd. Omdat de tocht van de vorige dag bij veel boten zwaar was geweest, hebben we vandaag besloten om tot Rendsburg te varen. Rendsburg ligt ongeveer op 65 kilometer van het in totaal ca 100 kilometer lange kanaal. Christiaan (7 jr) maakt vandaag kennis met Derk Jan (8 jr) van de Robijn. Tom (11 jr.) van de Walkabout is al een beetje zijn vriend geworden en met Edwin (12 jr) van de Seafox erbij vermaakt het viertal zich prima met rond crossen in de bijbootjes en bijna iedere avond een film kijken. Het avondeten van de afgelopen dagen bestond met name uit een kopje nudels of cup a soup met wat brood of iets dergelijks, dus nu we in Rendsburg liggen hebben we heerlijk in het restaurant van de Regatta Verein gegeten. Een goed stuk vlees en flink wat verse groente ging er dan ook bijzonder goed in.

Beschrijving: DSC_0067.JPG

De tocht over het kanaal wordt weer voortgezet en vandaag vaart Merlijn (16 jr) van de Trinity met ons mee. Handige hulp bij o.a. het sluizen! En bovendien heel gezellig natuurlijk. In het kanaal wordt de doorvaart van grote maar ook kleine schepen geregeld met verkeerslichten. Eigenlijk zijn de verkeerslichten voor ons niet van belang behalve indien we 3 rode lichten onder elkaar treffen. En dat is nu dus ook het geval. We mogen niet meer verder en moeten bij het remmingswerk wachten. Op de AIS proberen we te achterhalen waar we op wachten, want er is nog niets te zien. Maar al snel wordt duidelijk dat er een paar erg grote schepen elkaar moeten passeren. Heel indrukwekkend!

Het Kieler kanaal voorbij!

De sluisdeuren gaan open en het is net of we een geheel nieuwe wereld in varen. De zon schijnt, het water is helder blauw en het landschap is prachtig met de heuvelige kust aan bijde zijden. We varen het Kielerfjord door richting Laboe. Het is slechts 3 mijl varen. De Collorline, een enorm grote veerboot naar Olso passeert. Ja we zijn er. Dit is de Oostzee! Het is ons gelukt in een week ons doel te bereiken.

Beschrijving: Vakantie 2011 231.JPG

Zeilen in het Kielerfjord, we zijn op de Oostzee!!

Laboe

Het kost onze groep van 9 schepen bijna een uur om een goede plek te vinden waar we met alle schepen bijelkaar kunnen liggen, maar het wachten en de chaos is het uiteindelijk wel waard, want we liggen allen afgemeerd in boxen en allemaal dicht bijelkaar. Na 6 dagen iedere dag lang varen is het eindelijk tijd voor een rustdag. Vooraf waren de meningen nog verdeeld of we vandaag door zouden gaan naar Marstal, dan pas liggen we echt in Denemarken. Maar iedereen is aangenaam overvallen door dit haast mediterane sfeertje in het Kielerfjord bij Laboe. De Seafox heeft motorpech, het is niet eens mogelijk door te gaan, want vandaag is het zondag en is de werkplaats gesloten, dus pas morgen ochtend weten we of hier in Laboe de benodigde kabel kan worden verkregen om die motor weer aan de praat te krijgen. Gelukkig is er genoeg te beleven in Laboe. s’Ochtends trommelen we de 6 jongste kinderen met wat vaders bijeen om naar de onderzeeboot en het oorlogsmonument te gaan. De onderzeeer heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan en in het monument is nog meer over de Tweede wereldoorlog, de omgekomen strijders en de vloot van Duitsland te zien. Het heeft iets dubbelzinnigs om daar als nederlander te lopen. Het monument is een hoge toren die we beklimmen of met een lift betreden, waar we van een prachtig uitzicht genieten. Weer terug naar de haven komen we weer door het dorpje en het strand waar langs de boulevard een sfeervolle oude-ambachtenmarkt is. Vanavond is het super gezellig bbqen met de hele groep bij de speciale bbqplek in de jachthaven.

Naar Denemarken

Maandag varen we met z’n allen uit naar Marstal, naar Denemarken dus. Het is een tocht van ca. 30 mijl. s’ Ochtends is het nog bewolkt maar ‘smiddags prikt de zon echt goed door de wolken heen en wordt het stralend weer! De wind draait ook wat zodat het beter bezeild wordt. Marstal ligt op een eilandje. De aanloop is prachtig. Vlak voordat we in de haven zijn, komen we in een gebied waar het heel ondiep is en heel veel eilandjes zijn, prachtig. In Marstal krijgen we een plek toegewezen in de werkhaven waar we gestapeld liggen, bij de lange schepen zoals de charters. We liggen vlak naast een eetcafeetje waar we heerlijk schepijs en softijs kopen. Vele nemen een frisse duik in de haven.

Beschrijving: Vakantie 2011 204.JPG

Een typisch Deens straatje in Marstal

Boot van de dag

Morgen zijn wij boot van de dag, wat betekent dat wij de route voorbereiden en het palaver regelen. Erwin is bij alle schepen langs gegaan om te pijlen naar welke optie de voorkeur uitgaat. 1. Hier blijven liggen; 2. Varen naar Assens wat zeker 40 mijl hier nog vandaan ligt, zoals in een van de oorspronkelijke plannen was bedacht; 3. Over het ondiepe gedeelte door de vaargeul naar Faaborg en ergens halverwege rond de lunch voor anker, totaal 20 mijl. De keuze was niet moeilijk. Morgen gaan we ankeren en daarna naar Faaborg.

Beschrijving: DSC_0759.JPG

De mist trekt als een gordijn weg

De dinsdag begint flink mistig, er is wel zicht maar niet heel ver. We zien in het ondiepe stuk waar we door de vaargeul varen maar net de volgende boeien. De eilanden doemen op als schimmen door de mist. Rond het middaguur breekt alles open en is het stralend blauwe lucht en zijn de omliggende eilanden goed zichtbaar. We leiden via de marifoon alle schepen naar een prachtig ankerplekje noordelijk van het eiland Avernako. Eenmaal het anker uit, gaan de zwembroeken en bikini’s aan en springt nagenoeg iedereen in het water. Volgens de kenners die al eens in Griekenland zijn geweest moet dit vergelijkbaar zijn als in de Middelandsezee, het is echt super!! Omdat wij de boot van de dag zijn besluiten wij alvast naar Faaborg te varen om daar ligplaatsen voor de groep te regelen. We komen ook hier aan de zogenoemde handelskade te liggen en moeten ook hier stapelen. Vanavond is het pannenkoekenavond. In de Trinity wordt door Alyssa (18 jr) en Simone (17 jr.) Laurens (15 jr) en misschien nog wel wat helpers drie pakken pannenkoekenbeslag weg gebakken, ik bak in mijn boot ook nog een stapel pannenkoeken. Alle jeugd ca 19 kinderen eten bij ons in de kuip in no time alle pannenkoeken weg, er wordt zelfs nog een nieuw pak nagebakken, voor de hongerige onder de kinderen.

Beschrijving: DSC_0812.JPG

19 kinderen en een dikke stapel pannenkoeken aan boord van de Falkor

Voor anker bij Assens, of toch niet

Woensdagochtend is er eerst nog tijd om Faaborg te verkennen. s’ Middags zeilen we richting Assens om vlak onder Assens voor anker te gaan. Het is een prachtige zeiltocht, met een ruime en voordewindse koers. Sommige boten proberen hun genaker, maar doordat de koers toch te ruim is lukt het niet erg. Aan het eind van de middag naderen we de ankerplek, de wind is behoorlijk, ca. 5 bft. De ankerplek is niet erg beschut waardoor wij er geen vertrouwen in hebben om vannacht rustig te slapen. De Walkabout en wij besluiten door te varen naar Assens en daar in de haven een rustig plekje te zoeken. De andere schepen zien het wel zitten en blijven volgens plan daar en organiseren op het strandje een gezamelijke bbq. Wij regelen onze eigen bbq met de Walkabout in de haven naast het speeltuintje, voor ons ook zeer geschikt en super gezellig.

We hebben heerlijk rustig geslapen! De groep was gisteren dus opgesplitst, maar vandaag voegen we ons weer in. Toch splitst de groep zich vandaag weer in veranderde samenstelling. Er zijn twee boten, de Aquamarijn en de Full House waar twee meiden van boord gaan en met de trein naar Nederland moeten. Vanuit Kolding, wat op het vaste land ligt, is een goede verbinding te maken met de trein. De Robijn en wij willen dolgraag deze vakantie naar Legoland, en ook dat is vanaf Kolding goed te organiseren. De andere 5 boten zeilen naar Middelfart. Over twee dagen zal de groep weer samenvoegen, is het plan.

Op deze zeiltocht van Assens naar Kloding wordt de Kleine Belt (zo heet het vaarwater tussen het vaste land Jutland en het eiland Funen) steeds smaller. We varen in een prachtig fjordenlandschap tussen de beboste heuvels met zo hier en daar een mooi dorpje tegen de heuvel gebouwd. We staan op de uitkijk omdat het gerucht gaat dat hier veel dolfijnen voorkomen, en jawel hoor. De een na de ander zien we op enige afstand in het water duiken, dichtbij genoeg om het goed te kunnen zien. Je ziet steeds even een snuit en een rugvin en soms ook een staart en zo een paar keer achter elkaar. Geweldig!!! We hebben er zo een stuk of 6 gezien. Achteraf blijken we samen met de Aquamarijn geluk te hebben gehad want de andere geschepen hebben er slechts 1 of geen gezien. In Kolding liggen we in de noordelijke haven. We gaan vroeg slapen om uitgerust te zijn voor Legoland.

Beschrijving: DSC_0687.JPG

Dolfijntjes in de Kleine Belt

Legoland

Van een Duitse buurman krijgen we de tip dat er een rechtstreekse busverbinding is van Kolding naar Legoland.De bus rijdt ons door een heel mooi glooiend landschap, door verschillende dorpjes. En na een uur komen we aan in Billund, direct voor de ingang van Legoland. Na een geweldig leuke dag in Legoland komen we volkomen vermoeid om 19.00 uur weer aan in Kolding. Er wordt direct een start gemaakt met het bouwen van de gekochte lego-vuurturen.

Tweede week op de oostzee

De groep komt vandaag weer bijelkaar, ik verheug me erop de dolfijnen weer te zien en sta natuurlijk op de uitkijk. We hebben weer geluk, we zien er ca 4, waarvan 2 naast elkaar. Super tof! Na de miezerige dag van gisteren valt het weer vandaag alles mee. We hebben een heerlijke zeiltocht naar Aaro, helaas is niet alles bezeild dus is het ook motoren. Aaro is een heel klein eilandje aan de overkant van de plaats Aarosund wat aan de oostkust van Jutland ligt. Omdat we vroeg in de middag aankomen is er gelukkig nog plaats voor 9 schepen, en zo liggen we weer bijelkaar in boxen, wel zo prettig. Op de kant staat een springkussen, dus er wordt hevig op los gesprongen. We lopen het strandje langs en kaatsen wat steentjes over het water. Op een geleende vouwfiets fiets ik gezellig met Wilma, Ali en Anita mee op zoek naar een winkeltje. We vinden een klein winkeltje waar allerlij soorten stukken vlees van het rund wordt verkocht en waar je ook wol kan kopen, meer hebben ze niet. Een klein stukje verderop treffen we een wijngaard waar ook wijn wordt verkocht. Het is prachtig fietsen over zo’n eilandje, want op verschillende plekken kijk je over de akkers naar het water waarachter de heuvels van Funen weer te zien is. Er staan wat boerderijtjes op het eiland en een camping en er is een heel klein dorpje, zonder echte supermarkt. Wel komt ieder uur de veerpont vanaf Aarosund. Verbasend want er is verder niet veel. ’s Avonds eten we spagetti bolognese bij de Full House aan boord, super gezellig.

Beschrijving: DSC_0973.JPG

Aro

Wedstijdje doen?!

Het weer is omgeslagen, vannacht nam de wind toe en regende het heel hard. Om 3.30 uur ben ik er toch even uitgeweest om te checken of alle ramen wel goed dicht zitten. Inmiddels schijnt de zon weer. Het plan voor vandaag is om in de vorm van een zeilwedstrijd naar Dyvig te varen. Op de steiger wordt het plan nog even kritisch naast het weerbericht gehouden, voorspeld wordt windkracht 5 tot 6, mogelijk stoten van 7 bft. Toch varen we uit, op de steiger lijkt het allemaal nog niet zo heftig. Eenmaal buitenop is het flink sportief zeilen en komt het weerbericht uit. Wij doen niet officieel mee aan de zeilwedstrijd want wij zijn startschip. Toch zeilen wij ook het hele stuk en weten we de helft van het veld in te halen. Wij hadden van te voren al weinig zeil gezet, en dat scheelt tijd. Schepen die nog moesten reven, verloren zo een hoop tijd. Twee keer kregen we een flinke golf over de boot en waren we even helemaal zout. Maar stoer is deze trip zeker. Rozemarijn ligt lekker te slapen en Christiaan zit buiten en wil niets missen van alles wat om ons heen te zien is, zoals een prachtige rotskust en het inlopen op de overige deelnemers. In de boot is het intussen een grote bende, vanalles valt en één van de golven brengt ook water binnen. Het water kwam zo onder de buiskap door, en omdat het luik van de ingang naar de kajuit niet dicht zat, stroomde het zo naar binnen. Oeps!

Beschrijving: DSC_1012.JPG

Dyvig

Dyving is een prachtige baai met een hele ondiepe aanloop. Helemaal aan het eind staat een mooi gebouw, van hout in Deense stijl, rood met wit. We boffen dat er nog genoeg plaatsen in boxen vrij zijn. Het is echt fantastisch hier, een van de mooiste plekjes van de vakantie tot nu toe. Tijdens het aanleggen neemt de wind toe tot 30 knopen. Maar we weten weer heelhuids aan te leggen. De organiserende boot van de dag is de Walkabout en zij hebben in het hotel geregeld dat we vanavond met de hele groep daar kunnen eten. Helaas smaakte het eten erg slecht. Zonde, de locatie heeft zo veel potentie.

Sonderborg

Maandag om 10.00 uur verlaten we dit prachtig mooie plekje en varen we met de groep naar Sonderborg. Het weer is wisselvallig, tussen de wolken door schijnt regelmatig de zon. We varen het Alsfjord in en slaan rechtsaf het Als Sund in. Het landschap is prachtig met beboste heuvels en mooie landhuizen aan het water. Bij Sonderborg varen we door de stad onder twee bruggen door en komen te liggen in de jachthaven die zuidelijk van de stad ligt. De rest van de dag trekken er flinke buien over.

Hotdogs en stratego

We mogen vandaag uitslapen want het weer is er niet naar om vroeg op stap te gaan. Toch worden we al rond 8 uur wakker door knarsende lijnen. Het regent veel, meestal in buien met tussendoor ook wel zonneschijn en veel wind natuurlijk. Samen met de bemanning van de Walkabout lopen we naar de stad en doen als eerste het hotdogkraampje aan. Op het broodje komt een dikke worst te liggen met daar overheen ketchup, mayonaise , mosterd, knapperige uitjes en augurk, jammie!! Anderen van de groep brengen een bezoekje aan het slot van Sonderborg, waar we gisteren al voorbij gevaren zijn. Erwin heeft een goed idee om vanavond levend stratego te doen met de hele groep. Alle kaarten worden voorbereid. Vlak bij de speeltuin verzamelen we en wordt de groep in tweëen verdeeld. In de schemering rennen zowel kinderen als ouders enthausiast heen en weer om elkaars vlag te pakken te krijgen. Een geweldig succes!!

Dubbel feest

Woensdag is een beetje een hangdag. We Rummicuppen bij de Full House en hebben bij ons aan boord Mr. Bean uit de verpakking gehaald. Ali van de Robijn is vandaag jarig en dat is wel heel fijn want dat brengt nog wat gezelligheid aan deze stormachtige en regenachtige dag. Het feest wordt dubbel zo gezellig omdat we ook de verjaardag van Tom van de Full House vieren, die eigenlijk morgen vijftig wordt. Tussen twee verenigingsgebouwen van de jachthaven is een overdekt gedeelte waar we dit feest in de regen maar toch droog met de hele groep kunnen vieren. De boel wordt versierd met slingers en ... tara, geschikt voor het feest. Het begint om 18.00 uur met een borrel en lekkere hapjes en vervolgens gaat ook de bbq aan. Een super gezellige avond! Als afsluiter wordt op officiele wijze aan iedere schipper het certificaat van deze NvT-tocht overhandigd, want wellicht is dit onze laatste bijeenkomst waarbij de groep compleet zal zijn.

Beschrijving: DSC_1049.JPG

Verwaaid in Sonderborg

Al weer nadenken over de terugreis

De weersvoorspelling is weer beter en geeft ons de kans om weer wat afstand af te leggen. De vierde week breekt aan en iedereen denkt langzaam aan weer aan de terugweg en daarom besluiten we donderdag niet naar Schleimunde, maar naar Laboe te varen. De Zeebeer heeft inderdaad besloten door te varen en dus afscheid te nemen van de groep. Zij hebben immers een langere terugtocht voor de boeg omdat zij als enige hun ligplaats in Zeeland hebben. Na een natte maar stoere zeiltocht vanuit Sonderborg naar Laboe nemen we vrijdag afscheid van de Oostzee. Zo mooi als het was toen we hier aankwamen is het nu niet meer. Het weer is maar grijs en grauw.

Het kanaal weer terug

Wij zijn weer boot van de dag en peilen via de marifoon of er animo is voor de jongeren om bij de Mac te eten en of de ouders dan zin hebben om met elkaar uit eten te gaan in het restaurant in de haven. Daar bestaat geen twijfel over, goed idee dus! Het is rustig doortuffen door het kanaal. Eenmaal in de haven is er nog genoeg tijd over om de stad Rendsburg in te gaan. In een super grote supermarkt vullen we de voorraden aan en kopen ook alles wat we er smakelijk vinden uitzien. De jongelui van onze groep hebben zich de gewoonte gemaakt om gemiddeld tot 2.00 uur bij iemand aan boord of ergens op de kant door te zakken. Tja en in Rendsburg is een overdekt gedeelte waar onze jongeren goed kunnen hangen, dat wordt dus vast weer heel gezellig.

Beschrijving: DSC_1183.JPG

Bijzondere bruggen en “veerpondjes”in het Noordoostzeekanaal

Nog een kanaaldag

Na een goed begin van de dag met een uitgebreid engels ontbijt samen met de Walkabout, gooien we los voor de resterende 67 kilometer van het in totaal 100 kilometer lange Kielerkanaal. Derk-Jan van de Robijn vaart vandaag met ons mee tot aan de sluis. Hij is 9 jaar oud dus een goede vriend van Christiaan en prima opstapper. Aan Christiaan, Derk-Jan en Rozemarijn heb je de hele reis geen kind meer, die vermaken zich de hele dag met ds-en, lego en playmobil spelen. Het weer is een stuk beter geworden, zelfs de zon komt weer regelmatig door. Het schutten in de sluis bij Brunsbuttel wordt ons moeilijk gemaakt door een vrachtschip die met ons mee schut maar die z’n schroef in werking houdt waardoor het ene zeiljacht na de andere er danig door in problemen komt. Gelukkig leidt het niet tot echte problemen, maar het is schandalig, te meer daar de bemanning van het vrachtschip er kostelijk bij staat te lachen. Asociaal! Vanaf 17.00 uur leggen we de resterende 12 mijl naar Cuxhaven af. En dat gaat met een vliegende vaart, we hebben op het laatst zo’n 4 knopen stroom mee waardoor we 11 knopen over de grond varen. Dit heb ik nog niet eerder op onze meter zien staan!

Beschrijving: DSC_1194.JPG

Gezellig met z’n allen door het kanaal

Teleurstelling

In Cuxhaven moeten we vroeg gaan slapen want de planning is om morgen vroeg, om 4 uur naar Helgoland te varen. Ineens horen we dat er nog palaver wordt gehouden. Erwin gaat erheen. Ik ga lekker naar bed. Rond 22.00 uur komt Erwin terug met het verrassende bericht dat we morgen niet naar Helgoland gaan maar direct naar Norderney. Ik ben teleurgesteld, want ik had me er erg op verheugd. Helaas is er een aantal boten in de groep die erg vermoeid zijn en sommige willen ook liever wat speling incalculeren voor de tocht naar huis en dat heeft dus tot deze beslissing geleid. Ook voor de Full House en de Walkabout was deze keuze verrassend en teleurstellend. Wij hebben bovendien nog niet het gevoel erg vermoeid te zijn. Het Kielerkanaal was namelijk haast ontspannend. Maarja dit is de keerzijde van met een groep op vakantie zijn, en onder aan de streep vinden we het nog te vroeg om afscheid te nemen van de vloot.

Genieten van de Duitse Bocht

Helgoland of toch Norderney, voor de vertrektijd maakt het geen verschil, we moeten immers de Elbe af en het liefst met stroom mee, dus staat de wekker om 3.30 uur en varen we met de hele groep om 4.00 uur weg uit Cuxhaven. Onze duitse buurman beweert dat het niet de juiste tijd is om te vertrekken, maar ik heb het vermoedde dat hij het gewoon niet zo leuk vindt om om 3.55 uur z’n lijntjes aan te pakken. Het is rond dit tijdstip natuurlijk nog donker en is het even goed kijken naar de lichtkarakters. Snelgenoeg zie ik het patroon en is het ondanks dat het heel donker is heel goed te zien waar we heen moeten. De grote vrachtschepen en de sleepcombinaties hier op de Elbe geven ons een leuke extra bezigheid met het ontraadselen van de kersbomen aan lichtcombinaties die voorbij bewegen. Ook het marifoonrondje met alle schepen van onze groep , die we ieder oneven uur op kanaal 77 doen, is een fijne afleiding. De boot van de dag roept iedereen op en vraag hoe het gaat. Zo blijven we een beetje op de hoogte van het wel en wee, wie er slaapt en wie er zeeziek is of ziek is omdat er de avond ervoor iets te veel gedronken is, en waar er bruinvissen of zeehonden worden gespot. Heel boeiend dus! Tom van de Full House houdt ons bij de oversteek van de Weser en de Jade via de marifoon goed op de hoogte van de grote scheepvaart die door het slechte zicht nog niet zichtbaar is, maar via zijn AIS al wel in beeld is met daarbij de naderingssnelheid en het punt van confrontatie. We zeilen en motorzeilen zeer voorspoedig en komen om 14.30 uur aan in Norderney. De Walkabout was als eerste binnen en weet alle boten naar een box te begeleiden.

Norderney

We blijven hier een extra dag voor diegene die een tikje vermoeid zijn. Het is een prachtige zomerse dag én Alyssa is jarig. Het surfstrandje achter het havenkantoor lonkt. De meeste jongelui van onze groep hijsen zich in een surfpak en surfen op de waddenplas, die met laag water helemaal droog valt. Erwin heeft een heel leuk idee als aandenken aan deze vakantie bedacht. Van een Deense munt met gat en een gekleurd touwte maakt hij voor Rozemarijn een leuk kettinkje. Het inspireert de andere jonge lui om in het dorp koordjes te kopen om daaraan ook hun overgebleven Deense munt met gat aan te hangen. Super souvenier! Alissa trakteert ’s avonds voor alle kinderen hotdogs van de bbq.

Kiezen

Bij het palaver zijn de verschillende opties voor morgen en de dagen erna besproken. Optie 1. Voor optimale stroom mee kan je ’s ochtends heel vroeg om 2.00 uur vertrekken naar Lauwersoog, dat kan ook 12 uur later maar dan kom je in het donker aan. We kiezen voor optie 2: Om 11.30 vertrekken, maar dan hebben we stroom tegen in het gat bij Norderney. En wat doe je in Lauwersoog? Daar komen we ‘savonds aan. Ga je dan ’s ochtends heel vroeg weer weg naar Vlieland? In Lauwersoog is immers maar weinig te beleven. Dat zou neerkomen op een tijstop waarvoor je 24 mijl omvaart. De Full House ziet dat als reden om niet naar Lauwersoog te gaan, maar direct van Norderney door te varen naar Vlieland. Voor alle andere schepen is een nacht doorvaren niet gewenst en zij zullen een extra dag in Lauwersoog blijven.

Naar Nederland

Sommige van de schepen tanken nog in Norderney en daarna zijn we met de hele groep van 8 boten onderweg naar Nederland. Het is heerlijk zeilen, eerst nog bezeild, maar later niet meer. We doen ons best de Walkabout in te halen, en de Full House voor te blijven, en we verbazen onze tegenstanders met de snelheid van ons schip bij een windsnelheid van 15 à 16 knopen. Ter hoogte van de Osterems draait de wind iets en kunnen we alleen motorzeilend het Westgat nog aankruisen. De dag is wat grauw maar ’s avonds worden we getrakteerd op een opklarende halfbewolkte hemel, met prachtig licht. Via de marifoon nemen we afscheid van de Full House die de avond invaart richting Vlieland. Om 20.20 uur komen wij aan in Lauwersoog, op naar de kibbeling met patat!! Maar helaas de twee grote vis-snackbars bij de vissershaven van Lauwersoog hadden om 20.00 uur de deuren al dicht gedaan. Het avondeten bestaat noodgedwongen uit toastjes en hapjes. De Trinity die iets trouwer is aan het zeilen, en minder snel de motor bijzet komt om 22.00 uur de haven invaren.

Beschrijving: Vakantie 2011 391.JPG

Opklarende lucht met prachtig avondlicht in het Westgat

Lauwersoog

We slapen lekker uit. Via de telefoon hebben we contact met Tom van de Full House. Hij is net om 8.00 uur aangekomen op Vlieland. Hij heeft veel gezeild en heeft vanwege tegenwind ook moeten kruisen. Maar dat hindert hem niet, hij heeft heerlijk genoten. Vandaag eten we de kibbeling waar we gisteren al zo naar verlangde. Net op tijd hebben we ons eten binnen om om 19.00 uur aan boord te stappen van een rib met 400 pk motorkracht! Lijnen los en racen maar. We varen tot aan het zeegat en treffen daar een school bruinvissen! We zien maar net de puntjes van hun vinnen boven het wateroppervlak, maar het zijn er duidelijk meer dan vier. Onze gids is verrast en heeft er dit seizoen nog niet zo veel gezien... uh wij wel. In het zeegat treffen we een reddingsboot van de KNRM. Heel stoer is het om rond te stunten in de hekgolf van deze KNRM-boot. Voor de oplettende onder ons was ook een mooi lichtverschijnsel aan de hemel te zien, namelijk aan bijde zijden van de zon een stukje haloboog. Wie zegt er dat er in Lauwersoog niets te beleven valt?! We willen vroeg naar bed, omdat het morgen weer vroeg varen is.

De groep valt uiteen

Nu is het ook tijd om afscheid te nemen van de bemanningen van de Robijn (Wim, Ali, Laurens en Derk-Jan) en de Twister (Ieneke, Rene en Jessi). Zij zien geen noodzaak een lange zeetocht te varen, aangezien ze daar niet het meeste plezier van beleven en zullen binnendoor naar Friesland varen. Zo zijn ze samen de vakantie begonnen, toen wij met de andere boten nog in Makkum verwaaid lagen. En zo willen ze het ook af te sluiten. Groot gelijk.

Genieten van de nacht en het ochtendgloren

Om 2.30 uur gaat de wekker, binnen een paar minuten staan we allebei naast het bed, aankleden, ook het zeilpak aan. Ik eet tussendoor wat crusli en Erwin neemt een kop koffie. Snel wordt een thermoskan koffie gezet en een kan heet water, dan kan de stroomkabel opgeruimd worden. De stootwillen en lijnen die geen functie hebben worden opgeruimd. De motor gaat aan en de laatste lijnen worden losgegooid. Zo varen we het donker in. Samen met de Walkabout en de Aquamarijn. De Seafox en de Trinity (37 en 36 voeters) zijn een uur eerder vertrokken, aangezien zij doorgaans een langere reistijd hebben dan de Walkabout, Aquamarijn en de Falkor ( de 39 en 40-voeters). Ik vind het heerlijk zo vroeg in de nacht varen. Alle boeien zijn vaak met lichtkarakters veel beter te zien dan overdag en het heeft gewoon iets. De tocht vandaag is ongeveer 62 mijl, een van de langste zee tochten voor deze route. Ik geniet ervan om langs de waddeneilanden te zeilen. Erwin ligt net binnen te dutten als ik vrij dichtbij de boot een rugvinnetje zie op- en ondergaan, weer een bruinvis gespot! Ter hoogte van de Terschellinger gronden naderen we onze voorgangers de Seafox en de Trinity.

De rode vlaggenstress op Vlieland

Inmiddels is er contact via de marifoon met de Full House die al ruim een dag op Vlieland is. Vanochtend wapperde op Vlieland de rode vlag, als teken dat de haven vol ligt. Inmiddels zijn er wat boten vetrokken en zijn er wat plekken beschikbaar, het is de door Tom genoemde rode vlaggenstress waarmee we te maken hebben. Gelukkig weet Tom onze aankomst bij de havenmester aan te kondigen en regelt boxen voor ons. Ondanks dat de Trinity een uur eerder is vertrokken kon ze toch niet breken met de traditie om als laatste boot binnen te komen. Rond 11.00 uur liggen we allemaal in de haven en worden uitgenodigd voor koffie en koek op de Full House. Fijn om weer bijelkaar te zijn.

Beschrijving: DSC_1360.JPG

Vlieland

Het afscheid

Vanavond is de laatste avond met de groep die nog over is. In het restaurant in de jachthaven sluiten we een hele succesvolle groepsreis af. Onder het genot van mosselen, saté of spareribs kijken we terug op 4 hele leuke weken, met super gezellige mensen. We hebben ons doel bereikt, het “Kielerkanaal voorbij”. Voor sommige een beetje te vermoeiend voor anderen smaakt het naar meer. En wat hebben wij geleerd? Dit is een formule die werkt! Volgend jaar weer en misschien nog wel wat verder. Vrijdagochtend zwaaien we de Trinity, de Seafox, de Aquamarijn, de Full House en de Walkabout uit. Wij blijven nog een paar dagen op de wadden. En dan is het ineens heel leeg.

Beschrijving: DSC_1176.JPG

De groep

Komende evenementen:


di. 25 oktober en acht avonden
Ondersteuning bij examenvoorbereiding voor zendamateur
za. 29 oktober
Dieseldag
za. 29 oktober
Bezoek Fries Scheepvaarts museum en Weduwe Joustra
november 2016 tot maart 2017
Wintercursus Theoretische Kust Navigatie (TKN)
di. 1 november en daarop volgende 5 di. avonden nov./dec.
Basiscursus navigatie in Nuenen
vrij. 4 november
DSC-marifonie in de praktijk
za. 5 november
Navigatie in de VOC tijd
za. 12 november
Bedrijfsbezoek Moverbo
za. 12 november
Vertrekkersdag
zo. 13 november
Een Zweeds avontuur met de Sven door Marjo en Albert Bootsma
wo. 16 en 23 november
Cursus wadvaren voor beginners in twee avonden
za. 19 november
Motor zoekt vrouw die iets over mij wil leren
Klik voor meer info