Home

Home
Home

getijenergiecentrale in brouwersdam verantwoord 1 STmpRS

Tijdens een informatie avond op 23 oktober in het informatiecentrum Grevelingenmeer waren er naast ondernemers, vissers en duikers ook toerzeilers bij om de ontwikkelingen van de getijdencentrale Brouwersdam op de voet te kunnen volgen.


Tijdens deze avond werd aangegeven dat de Grevelingen al op dieptes vanaf tien meter geen leven meer heeft en dat dit in de toekomst snel zal uitbreiden mits er weer getijden zal worden toegelaten. Het hoogte verschil zal waarschijnlijk zo'n 50 centimeter boven het huidige peil komen. De doorlaat komt in het noordelijke gedeelte van de Brouwersdam. Ook zijn er plannen om hier een getijdecentrale te bouwen die de komende 30 jaar door een particuliere exploitant zal worden beheerd. wie dat zal zijn werd niet duidelijk in het verhaal.

Er werden vragen gesteld via de smartphone aan het publiek en de antwoorden direct getoond op een groot scherm waaruit bleek dat vooral omwonenden aanwezig waren op deze informatieavond. Ook bleek dat vooral de natuurliefhebbers voor de doorlaat waren, maar ook de vissers vonden dit een goed optie. 

Aan het einde van de bijeenkomst toonde een duiker foto's van de onderwaterwereld in de Grevelingen en vergeleek dit met foto's van de Oosterschelde dat wel getijdewater is. Volgens deze spreker zal als de getijden weer terugkomen in de Grevelingen de onderwaterwereld sterk op die van de Oosterschelde gaan lijken met zijn bijzondere habitat. Op de site van de getijdencentrale Brouwersdam en die van het informatiecentrum Grevelingen staat meer informatie die up to date zal worden gehouden.