Soorten trailers

S 3500 82 V Basis 92 slide4
Er zijn veel soorten trailers maar welke past het beste bij jouw boot?
Soorten trailers

Boottrailers zijn er in verschillende soorten. Er zijn slechts een paar geschikt voor jouw boot.
Laat je bij aanschaf goed adviseren en kijk bij verschillende merken wat de mogelijkheden zijn.

Het gewicht en de vorm van de boot bepalen voornamelijk de keuze van een trailer. Een kielboot vraagt een andere trailer dan een boot met hefkiel of midzwaard.

Kielboot trailer

voorbeeld kielboottrailer

De vastetrailer is voornamelijk voor kielboten geschikt. Deze trailer bestaat uit een frame waarop steunen zijn gelast. Op de steunen zitten rubber blokken die de romp ondersteunen. Deze trailers zijn eenvoudig van constructie en daardoor goedkoper in aanschaf. Om de boot in het water te laten is altijd een kraan nodig, wat de nodige kosten met zich mee brengt.

Sliptrailer

voorbeeld sliptrailer
De sliptrailer heeft een soort glijbaan in de vorm van rubber rollen. De trailer wordt het water ingereden en de boot wordt er vanaf geslipt. Met behulp van de lier trek je de boot er weer op. De lier heeft soms verschillende tandwieloverbrengingen om het lieren lichter te maken en er zijn ook elektrische lieren verkrijgbaar. Voor dit type trailer is boeggeleiding ook een handige optie, dit zorgt ervoor dat de boot zich centreert naar het midden van de trailer bij het uit het water lieren.

P5240115
Kanteltrailer
voorbeeld kanteltrailer
Een variant op de sliptrailer is de kanteltrailer. Het verschil is dat het frame kan scharnieren. Bij het afslippen kantelt het frame waarbij de achterkant van de boot dichter bij het water komt en hierdoor makkelijker van en op de trailer glijd. Dit type wordt vooral voor lichtere boten gebruikt. 
 
Gewichtsverdeling
 

Tijdens het transporteren van de boot op de trailer is een goede gewichtsverdeling belangrijk. Het zwaarte punt moet boven de as zitten. Als er te veel gewicht voor in zit heb je te veel kogeldruk en te veel gewicht achter in geeft kans op slingeren. In dit filmpje kun je zien wat het verschil in rijgedrag is. Verder is het verstandig om zoveel mogelijk zware spullen in de auto en zo weinig mogelijk in de boot te vervoeren.

Kenteken 

Voor trailers tot 750kg is een witte kentekenplaat voldoende. Trailers vanaf 750kg hebben een eigen gele kentekenplaat.

Verzekering 

De trailer is meestal meeverzekerd met de auto. In Duitsland is het verplicht een aparte groenekaart voor de trailer te hebben, deze is eenvoudig aan te vragen bij je verzekering. De meeste verzekeraars eisen gekeurde sloten op de trailer voorzien van SCM keurmerk en vaak een combinatie van disselslot én wielklem.

Onderhoud 

Laat je trailer regelmatig controleren. Belangrijkste onderdelen zijn de lagers, banden, remmen en verichting. Als de trailer met zout water in aanraking komt is het verstandig om de trailer daarna met zoetwater af te spoelen. Vooral de remmen en lagers zijn gevoelig voor zout en kunnen hierdoor vast roesten.

Trailerhellingen 

Trailerhellingen zijn bijna overal te vinden kijk hiervoor op www.trailerhelling.com

 
Links naar trailerfabrikanten
 

trailersailers2 logo