Een Dag vol inspirerende en leerzame workshops bij de Winterweekend 


 
Het is prachtig weer als de 150 Toerzeilers bij het Winterweekend in Nulde inschepen. Deelnemers konden zich inschrijven voor 4 workshops voor en door leden van stroom en getij tot EHBO, zeiltrim, digitale navigatie, marifoongebruik en meer. Voor ieder wat wils.
 
Bij aankomst kregen de deelnemers een naamsticker en een loodsbrief, met hun uitgekozen workshops. Met ongeveer 30 deelnemers sluiten we aan bij digitale navigatie. Gerard Daniels nam ons mee door de kneepjes van WinGPS. Hij liet zien hoe je een koers automatisch uitzet en handmatig aanpast. Zo'n GPS systeem laat je de getijden, golfslag, stromingen, wind, en weer data zien, hoe lang moet je bij een brug staan wachten, hoe je een route optimaliseert voor de wind en stroming naar Engeland bijvoorbeeld. En ook alternatieve routes geeft de GPS aan, als een route voor welke reden dan ook niet mogelijk is - bijvoorbeeld omdat het te ondiep is voor je schip of niet bezeilbaar is. Maar waarschuwt Daniels, neem nog altijd een analoge kaart mee, want digitale navigatie kan kwetsbaar zijn. Een goed advies.
 
Daarna geeft Harm Roelofs een workshop Zeiltrim. Best een opgave aan een kamer vol zeilers.Hoe harder de wind hoe strakker je de zeil moet zetten, dat weten we allemaal. Toch weet hij het verschil uit te leggen over ware en schijnbare wind, twist omdat de wind boven in je zeil toch anders is dan de wind onderin. Dat je zowel de halstalie of bulletalie als de neerhaler en de cunningham moet aantrekken bij harder wind, daar stond ik nooit bij stil. Net als het iets naar voren of achter zetten van de mast. En let op je tell tales. Voortaan zal ik nooit meer vergeten om de kraanlijn los te maken nadat ik de grootzeil heb gehesen, dan vang je te veel wind en rem je. Als je meer wilt leren kijk op zeilersforum zeiltrim, En ben je wedstrijdzeiler, kijk dan Peter Vaiciurigis webinar over tell tales. Of print en plastificeer de Zeiltrimkaart.
 

Hands-on oefeningen

Ondertussen gaat mijn man naar de marifoon workshop met Wilfred Ossewaldt. Deze workshop had ik al een keer gedaan bij Zeemancipatie. De hands-on oefeningen geven gebruikers vertrouwen in het werken van dit apparaat. Deelnemers oefenen met individuele calls, all ships calls en distress calls. Heb je een werkende marifoon aan boord, dan moet men een opleiding en examen doen. En moet je een MMSI-nummer (Maritieme Mobiele Service Identiteit-nummer) hebben - toegekend door de Agentschap Telecom. De training kan je doen op 8 maart in Joure en de cursus in voorbereiding op de examen kan je doen van 4-25 april in Nulde.
 
 
Na de lunch en een mooie wandeling door de haven onder een strakblauwe lucht, is het tijd voor voorbereiding voor een tocht op de Waddenzee met Joost van Hoof. In tweetallen krijgen we de opdracht om met een stroomatlas, getijdentabel, kaart en passer precies uit te rekenen hoe laat te vertrekken uit Den Helder, waar de waypoints zijn onderweg en hoe laat we aankomen op Vlieland. Behalve het weerbericht is ook belangrijk dat je weet de roepnaam van de havens en dat er 4 standaard havens zijn in Nederland waar regelmatige berichten over de getijden worden gegeven: b.v. Delfzijl, Harlingen en Vlissingen. Sinds kort is de stroomatlas beschikbaar online, maar als je de papieren versie liever heb is het het investeren waard omdat de de getijden informatie hetzelfde blijft. "Hier wordt ik enthousiast van," zei mijn man. Ik ben het met hem eens, dit was echt een eyeopener.

 


Inzichtvolle workshop

Last but not least, doen we mee aan meteo voor zeilers, waar we alles leren over hoge en lage drukgebieden, isobaren, koude en warme fronten. In de noordelijke halfrond stroomt de wind van het hoge naar het lagedrukgebied. Volgens de wet van Buys Ballot als je met je gezicht in de wind staat dan is het lagedrukgebied aan je rechterkant. Hoe dichter de isobaren op elkaar zijn, hoe harder de wind, dan kan je bijvoorbeeld van koers veranderen om storm te vermijden. Alweer een inzichtvolle en interessante workshop.
 
Na een geslaagde en informatieve dag keren we huiswaarts. Alweer wat geleerd. Hiervoor zijn we lid geworden van Toerzeilers. Geïnspireerd om onze grenzen te verleggen deze zomer richting Waddenzee. Het Winterweekend bij de Toerzeilers bleek niet alleen een ontmoetingsplaats voor zeilliefhebbers, maar ook een bron van waardevolle informatie en praktische tips voor zowel beginnende als ervaren zeilers.
 

Winterweekend 2025

Volgend jaar wordt het Winterweekend gehouden op 1-2 februari. Save the date!